Je ziet niet vaak dat rundergehakt met Aziatische smaakmakers wordt gekruid, maar dat is inmiddels een van mijn specialiteiten geworden. Rundergehakt is heel handig: je hoeft zelf geen vlees meer te hakken en het neemt heel makkelijk smaken op.
Dit recept is mijn nieuwste variant; de honing en de gember maken het vlees aromatisch, kleverig en hartig. Meng het gehakt door luchtige rijst en plof op de bank en lepel het zonder gedoe zo naar binnen
Ingrediënten
- 1 el plantaardige olie
- 1 ui gesnipperd
- 1 el gember fijngehakt
- 500 g rundergehakt
- 3 el sesamzaad wit
- 3 el water
Voor de saus
- 1½ el donkere sojasaus
- 1½ el mirin
- 1 el sesamolie
- 3 el honing
- 2 el oestersaus
Voor erbij
- 1 lente-ui in heel dunne, schuine ringetjes
- komkommer
- rijst
Bereiding
- Doe de ingrediënten voor de saus in de aangegeven volgorde in een kom. (De honing glijdt zo van de lepel als je die eerst in sesamolie hebt gedoopt!) Roer alles door elkaar.
- Verhit de plantaardige olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag* op hoog vuur. Bak de ui, gember en knoflook al roerend 1½ minuut. Voeg het rundergehakt toe en roerbak het rul. Doe de saus erbij en bak hem 1 minuut mee tot hij grotendeels is opgenomen. Roer het sesamzaad erdoor en laat het gehakt dan 30 seconden zonder te roeren karamelliseren. Roer alles door elkaar en laat het opnieuw 30 seconden zonder te roeren nog wat verder karamelliseren. Herhaal nog twee keer tot het gehakt gekaramelliseerd is en eruitziet zoals op de foto.
- Voeg het water toe en blijf 30 seconden roeren; hierdoor wordt het gehakt nog smeuïger. Schep de gehaktsaus op rijst, garneer met sesamzaad en lente-ui, en geef er komkommerlinten bij
Opmerkingen

kip- of kalkoengehakt nemen. Donkere sojasaus geeft het gehakt een roodbruine kleur en voegt sojasmaak toe.
Lichte of gewone sojasaus geven niet dezelfde smaak en kleur, maar zijn een
geschikte vervanger in geval van nood. BEWAREN Blijft drie dagen in de koelkast en drie maanden in de diepvries goed.