Keukengerei
- (ovale) schaal van 1 liter inh.
Ingredients
- 250 ml sterke espresso
- 160 g fijne kristalsuiker
- 50 ml hazelnootlikeur
- 500 g mascarpone
- 190 ml slagroom
- ½ vanillestokje in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- 2 eiwitten van grote eieren L
- ± 300 g amarettikoekjes*
- 50 g pure chocolade 70% cacao, geraspt
Instructions
- Verwarm de koffie met 90 g van de suiker in een middelgrote steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, voeg de hazelnootlikeur toe en laat afkoelen.
- Doe de mascarpone met de slagroom en het vanillemerg in een kom. Roer de mascarpone vlug los met een spatel, zodat je een dik en romig mengsel krijgt; roer niet te lang.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken. Klop de resterende 70 g suiker in 3 porties erdoor. Klop door tot een dik en glanzend schuim. Spatel de eiwitten in 3 porties door het mascarponemengsel zodat je een glad mengsel krijgt.
- Wentel eenderde van de koekjes een voor een ± 5 sec. door het koffiemengsel en leg ze naast elkaar op de bodem van de schaal. Schep hierop de helft van het mascarponemengsel uit en strijk glad. Leg hierop weer een laagje in koffie gewentelde koekjes. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover en dek af met de rest van de geweekte koekjes.
- Laat de tiramisu ± 4 uur opstijven in de koelkast. Strooi vlak voor serveren nog wat geraspte chocolade erover.
Notes
p.p. ± 1035 kcal / 15 g eiwit / 71 g vet / 82 g kh
* Gebruik grote, brosse amaretti secchi, te koop bij de Italiaanse delicatessenwinkel of online.
Bron: Delicious