Dit is een eerbetoon aan de ‘boerenkookstijl’ van mijn oma. Ze combineerde traditionele Zuid-Chinese ingrediënten, zoals gefermenteerde gezouten zwarte bonen, met groenten of eieren tot een heerlijke maaltijd.
Gefermenteerde gezouten zwarte bonen kun je online kopen of bij een Aziatische supermarkt – ze zijn het op één na beste na zout! Dit is een heerlijk ontbijt of brunch; voeg wat romige avocadoplakjes toe boven op het roerei als je dat lekker vindt. Ik denk dat mijn oma dol zou zijn op dit gerecht.
Ingredients
- 1 el koolzaadolie
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngesneden
- 2 middelgrote courgettes in plakjes van 1 cm
- 1 tl gefermenteerde gezouten zwarte bonen afgespoeld, fijngemaakt en gemengd met 1 el shoaxing (rijstwijn of droge sherry)
- 1 el zoutarme lichte sojasaus
- 4 eieren licht geklopt, op smaak gebracht met een snuf zout en 1 tl geroosterde-sesamolie
Voor de garnering
- scheutje sriracha
- 2 el verse fijngehakte korianderblaadjes
Instructions
- Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de knoflook en chilipeper toe en roer 5 seconden om de smaken vrij te laten komen. Voeg dan de courgette toe en schep 1 minuut op hoog vuur om. Voeg het zwartebonenmengsel toe en roer 2 minuten tot de courgetteplakjes zachter zijn geworden maar nog steeds een knapperige textuur hebben. Voeg de sojasaus toe en schep om.
- Giet het eimengsel erbij en laat al roerend garen; zorg ervoor dat de courgetteplakjes niet ‘breken’.Verdeel zodra de eieren zacht en goudkleurig zijn de 'scramble' over twee borden.
- Garneer met sriracha en koriander voor een lekkere kick en serveer meteen.