Chinese scrambled eggs met zwarte bonen en courgette

Dit is een eerbetoon aan de ‘boerenkookstijl’ van mijn oma. Ze combineerde traditionele Zuid-Chinese ingrediënten, zoals gefermenteerde gezouten zwarte bonen, met groenten of eieren tot een heerlijke maaltijd. Gefermenteerde gezouten zwarte bonen kun je online kopen of bij een Aziatische supermarkt – ze zijn het op één na beste na zout! Dit is een heerlijk ontbijt of brunch; voeg wat romige avocadoplakjes toe boven op het roerei als je dat lekker vindt. Ik denk dat mijn oma dol zou zijn op dit gerecht.
Bereiding 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 1 el koolzaadolie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 2 middelgrote courgettes in plakjes van 1 cm
  • 1 tl gefermenteerde gezouten zwarte bonen afgespoeld, fijngemaakt en gemengd met 1 el shoaxing (rijstwijn of droge sherry)
  • 1 el zoutarme lichte sojasaus
  • 4 eieren licht geklopt, op smaak gebracht met een snuf zout en 1 tl geroosterde-sesamolie

Voor de garnering

  • scheutje sriracha
  • 2 el verse fijngehakte korianderblaadjes

Instructions
 

  • Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de knoflook en chilipeper toe en roer 5 seconden om de smaken vrij te laten komen. Voeg dan de courgette toe en schep 1 minuut op hoog vuur om. Voeg het zwartebonenmengsel toe en roer 2 minuten tot de courgetteplakjes zachter zijn geworden maar nog steeds een knapperige textuur hebben. Voeg de sojasaus toe en schep om.
  • Giet het eimengsel erbij en laat al roerend garen; zorg ervoor dat de courgetteplakjes niet ‘breken’.
    Verdeel zodra de eieren zacht en goudkleurig zijn de 'scramble' over twee borden.
  • Garneer met sriracha en koriander voor een lekkere kick en serveer meteen.