Gouden stoofperen met hangop

Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 2 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 8 stoofperen geschild
  • 1 fles muskaatwijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 cm gember in plakjes
  • 4 kaneelstokjes
  • snuf saffraan
  • 8 el honing
  • 100 g ongezouten pistache
  • 50 g gedroogde gele mango
  • 400 g hangop of dikke Turkse yoghurt 4 kletskoppen
  • rasp van 1 biologische sinaasappel

Instructions
 

  • Zet de geschilde stoofperen rechtop in de slowcooker. Mocht de pan te groot zijn en ze vallen om, leg er dan een extra appel bij. Giet de muskaatwijn erbij en steek de laurier, gember, kaneelstokjes en saffraan ertussen.De peertjes moeten onderstaan. Giet er indien nodig extra water bij.
  • Stel de slowcooker in: 2 uur op hoog.
  • Schep de peren voorzichtig uit de slowcooker en zet ze rechtop in een ovenschaal. Giet het vocht door een zeef in een sauspan en zet die op het vuur. Voeg de honing toe en kook in tot een siroop ontstaat, dat kan wel even duren. Giet de siroop over de peertjes.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zet de peren in de oven tot ze karamelliseren (20 à 30 minuten)
  • Hak de pistachenoten en gedroogde mango grof en spatel de helft ervan door de hangop. Verdeel de hangop over vier schaaltjes, leg er twee peertjes op, steek er een kletskop bij en bestrooi met de overige pistachenootjes en mango. Maak af met sinaasappelrasp.

Notes

Slowcooker
Dit is een recept uit het boek Slowcooker, Bas Robben