Ingrediënten
- 1 ui
- 2 wortels
- 1 rode puntpaprika
- zout en peper
- 1 snufje suiker
- 100 g gedroogde zachte abrikozen
- 75 g amandelen zonder vlies
- 1 teentje knoflook
- 2 el paneermeel
- 150 g Griekse yoghurt
- ½ bosje peterselie
- 500 g rundergehakt
- ½ tl kaneel
- 3 el olie
- 2 el tomatenpuree
- 1 el harissa pittige Tunesische saus, bij de grotere supermarkt
- 300 ml groentebouillon
- 800 g gepelde tomaten blik
- 400 g kikkererwten blik
- 2 takjes munt
Bereiding
- Pel de ui en snijd hem in kleine blokjes. Schrap de wortels, was ze, halveer ze in de lengte en snijd ze in plakjes. Snijd de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten, was de paprika en snijd hem in kleine blokjes. Meng de ui, de wortel en de paprika met wat zout en een snufje suiker en houd apart. Snijd de abrikozen in zeer fijne blokjes.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof. Pel de knoflook en hak hem fijn. Meng het paneermeel met 50 g yoghurt. Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Kneed het gehakt met het yoghurtmengsel, de knoflook, de kaneel, 1 tl zout, peper, de peterselie (houd 1 el achter) en de amandelen (houd 2 el achter). Vorm er balletjes van. Verhit 2 el olie in een pan. Bak de balletjes hierin rondom in ca. 4 minuten aan en neem ze uit de pan.
- Verhit 1 el olie in het hete bakvet. Bak hierin het wortel-paprikamengsel. Voeg de tomatenpuree, 1 el harissa en de abrikozen toe en bak kort mee. Blus af met de bouillon en de tomaten uit blik en breng aan de kook. Breng op smaak met zout. Druk de tomaten in de pan fijn met een spatel. Laat alles zonder deksel ca. 30 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Voeg de gehaktballetjes de laatste 10 minuten toe om mee te garen.
- Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de saus en breng aan de kook. Breng op smaak met zout, harissa en een snufje suiker. Was de munt en hak hem fijn. Meng met de apart gehouden peterselie. Bestrooi de gehaktballetjes met de apart gehouden amandelen en de kruiden. Roer 100 g yoghurt glad en serveer erbij. Lekker met platbrood
Opmerkingen
Per portie: ca. 720 kcal | 42 g eiwit | 42 g vet | 45 g koolhydraten
Bron: Koken & Genieten