Mangosorbetijs-schuimkerstballen

Bereiding 45 minuten
Oventijd 2 uur
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Keukengerei

  • evt. ijsmachine
  • keukenthermometer
  • spuitzak met gladde spuitmond van 1½ cm Ø

Ingrediënten
  

  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 4 eiwitten
  • evt. eetbaar bladgoud*

Mangosorbetijs*

  • 3 grote rijpe mango’s vruchtvlees in blokjes
  • 130 g fijne kristalsuiker
  • sap van 1 limoen
  • 1 el kokoslikeur

Bereiding
 

  • Pureer alle ingrediënten voor het mangosorbetijs met 160 ml water en ½ tl fijn zout glad. Schenk de puree door een fijne zeef. Draai de puree tot zacht, schepbaar sorbetijs in een ijsmachine volgens de aanwijzingen van de machine.
  • Verwarm de oven voor op 100ºC. Doe de suiker en eiwitten voor de schuimkerstballen in een grote, hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met zachtjes kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Klop tot het eiwit in volume is verdubbeld, het schuim wit wordt en de keukenthermometer (als je die gebruikt) 70°C aangeeft. Wrijf wat meringue tussen je vingers: het moet warm en niet korrelig aanvoelen. Neem van het vuur en klop met de mixer op hoge snelheid tot stijve pieken.
  • Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat mooie ronde ballen van 5 cm, met 3 cm tussenruimte. Bak ze ± 2 uur in de oven. Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de schuimballen afkoelen in de oven.
  • Versier de schuimballen als echte kerstballen met bladgoud. Plak twee ballen aan elkaar met wat mangosorbetijs ertussen. Serveer direct.
  • * Eetbaar bladgoud is te koop in de kookwinkel of online. Of gebruik kant-en-klaar sorbetijs.

Opmerkingen

p.p. ± 249 kcal / 3 g eiwit / 0 g vet / 57 g kh
Bron: Deliciousmagazine