Paddenstoelen-pompoensoep met pistache-knoflooksalsa

Bereiding 30 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Lunch
Keuken Midden-Oosters
Porties 6 personen

Ingredients
  

  • 2 el gedroogd eekhoorntjesbrood porcini
  • 600 g oranje pompoen met schil in parten gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 1 flinke zoete aardappel
  • paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 ui fijngesneden
  • 2-3 tl chilivlokken
  • 6 takjes verse tijm blaadjes gerist
  • 6 takjes oregano blaadjes gerist
  • 1 laurierblaadje

Pistache-knoflooksalsa

  • 1 bol knoflook
  • 50 g pistachenoten
  • 15 g peterselie grof gesneden
  • 15 g basilicum grof gesneden
  • 70 g pecorino grof geraspt (of neem evt. Parmezaan)
  • 1 tl sumak
  • 100 ml neutrale olie
  • zeste van 2 biocitroenen

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Week de gedroogde paddenstoelen 30 min. in 1 l lauw water. Leg de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Was de zoete aardappel, prik met een vork op meerdere plekken in en verpak in aluminiumfolie. Verpak de bol knoflook voor de salsa ook in aluminiumfolie. Leg de aardappels en knoflook bij de pompoen op de bakplaat. Rooster de pompoen en knoflook in ± 35 min. goudbruin en zacht. Rooster de zoete aardappel ± 10 min. langer. Rooster de laatste ± 8 min. de pistachenoten voor de salsa mee.
  • Zeef het paddenstoelenwater door een koffiefilter – er kan nog wat zand in zitten – en vang het vocht op. Spoel de paddenstoelen af en snijd ze in stukjes. Voeg de bouillonblokjes en de stukjes paddenstoel toe aan het paddenstoelenwater.
  • Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en fruit de ui, chilivlokken, tijm, oregano en laurier 10 min. Snijd de gepofte aardappel door en schep het aardappelkruim met een lepel uit de schil. Voeg met de pompoen toe aan de soep. Schenk de paddenstoelenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat nog 5 min. zachtjes koken. Haal het laurierblaadje eruit. Pureer de soep glad met de staafmixer en breng verder op smaak met zout en peper. Als je de soep te dik vindt, voeg je nog een scheutje water toe.
  • Knijp voor de salsa de knoflook uit boven een kom. Hak voor de salsa de pistachenoten grof en meng met de peterselie, basilicum, pecorino, sumak, de 100 ml olie en zest. Breng de salsa op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over kommen en schep er wat salsa in.

Notes

Bron: Deliciousmagazine