Rijstpudding met zomerfruit en amandelcrunch

Bereiding 1 uur
Gang Nagerecht
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 l amandelmelk
  • 100 g risotto- of sushirijst*
  • ½ vanillestokje
  • 50 g suiker
  • 1 snufje zout
  • ½ el boter geraspte sinaasappelschil
  • 2 perziken in partjes
  • 100 g frambozen
  • ½ citroen alleen het sap
  • honing om te besprenkelen
  • 2 takjes verse tijm blaadjes gerist

Voor de amandelcrunch

  • 75 g blanke amandelen
  • 2 el suiker
  • ½ eiwit
  • 1 snuf zout

Instructions
 

  • Verwarm voor de amandelcrunch de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Meng op een bakblik de amandelen met de suiker, het eiwit en het zout goed met elkaar. Bak het geheel in ca. 25 minuten goudbruin en krokant; schep tussendoor enkele malen om. Laat afkoelen.
  • Breng intussen in een pan met dikke bodem de melk aan de kook. Voeg de rijst toe en roer goed door. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de rijst. Breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag, zodat de pudding net kookt.
  • Kook de rijst op middelhoog vuur in ca. 20 minuten beetgaar. Roer af en toe goed door om de korrels los van elkaar te maken. Hoe verder in het kookproces, hoe vaker je moet roeren, omdat de pudding dikker wordt. Proef of de rijst gaar is en neem de pan van het vuur. Roer de suiker, het zout en de boter door de warme pudding. De suiker voeg je pas aan het eind toe, omdat de suiker verhindert dat de rijst goed gaar wordt. Verdeel direct over individuele schaaltjes. Verdeel de perzik en de frambozen erover, besprenkel met het citroensap en honing en maak af met de verse tijmblaadjes en de krokante amandelen.
  • TIP Gebruik liever geen dessertrijst, deze bestaat meestal uit gebroken korrels voor een kortere kooktijd, maar geeft ook een papperig resultaat.

Notes

Per portie: ca. 292 kcal 6 g eiwit · 13 g vet · 44 g koolhydraten
Bron: Foodies