Souvlaki met Griekse groenten & tzatziki

Geef er rijst of stokbrood bij, of leg 800 gram krieltjes tussen de groenten op de bakplaat.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 20 minuten
Marineren 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Keukengerei

  • houten satéprikkers
  • bakplaat met bakpapier

Ingredients
  

  • sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 3 tl gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper
  • 600 g hamlappen
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 3 rode uien
  • 150 g feta
  • 150 g tzatziki voor erbij

Instructions
 

  • Doe voor de marinade het citroensap met de olijfolie en 2 theelepels oregano in een wijde schaal. Rasp of pers de knoflook erboven. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Snijd de hamlappen in blokjes van 2 centimeter en schep door de marinade. Marineer het vlees minstens 1 uur afgedekt op een koele plek. Week intussen de satéprikkers in ruim koud water zodat ze niet verbranden in de oven.
  • Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  • Snijd de courgette in halve maantjes van 2 centimeter dik en halveer de tomaten. Snijd de uien in kwarten. Verdeel de courgette, de tomaat en de ui over de bakplaat.
  • Rijg de hamblokjes aan de satéprikkers en leg de spiesjes (souvlaki) tussen de groenten. Besprenkel de groenten met de resterende marinade. Bestrooi met de laatste theelepel oregano, zout en peper. Rooster de souvlaki met de groenten in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Verkruimel de feta boven de bakplaat. Serveer met de tzatziki.

Notes

Bakplaatbijbel
Dit recept komt uit het boek Bakplaatbijbel, Janneke Philippi