Keukengerei
- 6 kleine ovenschaaltjes
- satéprikker
Ingredients
- 100 g roomboter+ extra om in te vetten
- 250 g pitloze dadels gehakt
- 4 el stroop
- 1 tl vanille-extract
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 300 ml slagroom
- zout
- 2 eieren geklutst
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 flinke tl kaneel
- 1 tl baksoda
- 3 appels bijv. Cox of Elstar, geschild en in blokjes van 3 cm
- room of vanille-ijs om te serveren
Instructions
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C /hetelucht: 160°C). Vet de ovenschaaltjes in met boter. Doe de dadels in een hittebestendige kom schenk er 150 ml kokend water op en laat ca. 30 minuten wellen.
- Doe intussen 50 g roomboter de helft van de stroop, de vanille, 75 g basterdsuiker en de slagroom in een pan op middellaag vuur. Kook 4-5 minuten en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur middelhoog, laat het mengsel ca. 3 minuten koken en klop er
- een snufje zout doorheen. Houd apart.
- Klop de rest van de boter, de stroop en de suiker met de eieren door elkaar en spatel het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, de baksoda, 1/4 tl zout, de dadels met vocht en de appels erdoorheen. Lepel het beslag in de ingevette schaaltjes en bak 25-30 minuten tot ze gerezen en stevig zijn. Laat ca. 5 minuten afkoelen.
- Verwarm de toffeesaus op laag vuur tot hij warm is. Prik met de satéprikker meerdere gaatjes in de cakejes en schenk de warme saus eroverheen Serveer met slagroom of vanille-ijs.
Notes
Per stuk: ca. 858 kcal
9 g eiwit, 43 g vet. 106 g koolhydraten Bron: Foodies
9 g eiwit, 43 g vet. 106 g koolhydraten Bron: Foodies