Wijnsoorten: De 25 populairste druivenrassen
Wijn wordt gemaakt van… druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn. Maar welke druif is nu verantwoordelijk voor welke smaak? Alles over de 25 bekendste wijnsoorten en hun bijbehorende smaken.
Welke wijnsoorten zijn er?
Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt.¹ Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden. Toch worden er op 50% van alle wijngaarden wereldwijd maar 33 verschillende soorten druiven geteeld. Daarvan is de meest aangeplante druif de Sultanina. Daar wordt alleen niet heel veel wijn van gemaakt. De meeste eindigen, je raadt het misschien al, als rozijn.
Voor de wijnmakerij zijn er 25 druivensoorten echt interessant. Die 25 druivensoorten hebben allemaal hun eigen, unieke smaak. Daarom hieronder een overzicht van deze druivensoorten en waar je ze aan kunt herkennen.
Witte wijnsoorten van licht tot vol
We kunnen de witte wijnsoorten verder nog indelen van licht tot vol. Klik op de druif en navigeer direct naar de smaakomschrijving van de wijnsoort.
- Pinot Gris
- Pinot Blanc
- Grüner Veltliner
- Riesling
- Sauvignon Blanc
- Verdejo
- Chenin Blanc
- Airén
- Trebbiano
- Gewürtztraminer
- Viognier
- Chardonnay
Rode wijnsoorten van licht naar donker
Pinot Noir
Gamay
Grenache
Zinfandel
Merlot
Carmenere
Sangiovese
Nebbiolo
Tempranillo
Cabernet Sauvignon
Pinotage
Shiraz
Malbec