Zout

Zout is een mineraal dat smaak versterkt. Zout ‘opent’ smaak, biedt tegenwicht tegen zoet en vermindert bitter. 

Gebruik 2 soorten zout: 
– zeezout om te koken
– Maldon of Fleur de sel om op het laatst over een gerecht te strooien.

Osmose: water stroomt van een zoutere naar een minder zoute kant.
Diffusie: zout verspreidt zich van een zoutere naar een minder zoute kant. 

Vlees: voorzouten zodat zout zich kan verspreiden (osmose). Tijd is belangrijker dan hoeveelheid.  Zout zet eiwitstrengen in vlees om in gelei. 
Groente: zout maakt pectine zachter. 

Basisschema voor zout

Soort zoutgewicht in grammen per eetlepel

hoeveelheid per 450 gram ontbeend vleeshoeveelheid per 450 gram vlees of kip met bothoeveelheid per 450 gram groenten of graanhoeveelheid per liter (pasta) kookwater
hoeveelheid per 250 ml bloem voor deeg en saus
Gemiddeld oftewel:1,25% van het gewicht1,5% van het gewicht1% van het gewicht2% van het gewicht2,5% van het gewicht
Fijn zeezout14,6 gram1 1/8 tl1 1/3 tl1 krappe tl1 el + 1 krappe tl3/4 tl
Maldon zout8,4 gram2 tl2 1/2 tl1 2/3 tl2 el + 3/4 tl1 1/3 tl
Sel gris13 gram1 1/4 tl1 1/4 tl1 tl1 el + 3/8 tl1 tl
Keukenzout18,6 zout2/3 tl1 1/8 tl3/4 tl1 el2/3 tl
Kosher zout, Morton14,75 gram1 1/8 tl1 1/3 tl1 tl1 el + 1 krappe tl3/4 tl
Kosher zout, Diamand Crystal9,75 gram1 3/4 tl2 1/8 tl1 1/3 tl2 krappe el1 1/8 tl

Zoutkalender

3 jaar van tevoren3 weken van tevoren2 dagen van tevorenVANDAAG
prosciutto 
beef jerkey
voorraden voor de apocalyps























cornet beef
zoute vis
5-7 dagen van tevoren
een heel kalf
3 dagen van tevoren
een heel speenvarken 
een heel lam
een heel geitje



















kerstkalkoen 
gans
groot ribstuk
lamsbout
1 dag van tevoren
kip en dikke steaks
kwartel en eend
bonen in weekwater



















Paar uur voor het koken
alles wat je was vergeten eerder te zouten: doe het alsnog want alles is beter dan niets.
15-20 minuten van tevoren
aubergine, courgette (daarna droog deppen)
kool voor koolsla
dikke moten tonijn en zwaardvis
vlak voor de bereiding
vlokkige vis en zeebanket, groenten die je gaat roosteren of grillen, kookwater, roerei
tijdens de bereiding
paddenstoelen, groenten in een pan op het fornuis, sauzen
een paar minuten voor serveren
tomaten voor salade
vlak voor het serveren
salade