In het Indonesisch betekent nasi goreng ‘gebakken rijst’ en het wordt vaak gemaakt om restjes rijst en groente op te maken. In Indonesië wordt het als nationaal gerecht gezien en bestaan er vele variaties op.
Ingredients
- 3 el olie
- 2 kipfilets in stukken gesneden
- 170 g basmatirijst gekookt ca. 500 g gekookte rijst
- 2 eieren geklutst
- 2 el ketjap manis
- 1 el vissaus|
- 2 limoenen 1 geperst, 1 in partjes
- zout en peper
Voor de boemboe
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 stengel citroengras fijngehakt
- 5 cm gember ca. 20 g fijngehakt
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 tl garnalenpasta
- 2 tl tomatenpuree
- 2-3 rawit pepers
- 1 el rietsuiker
- 25 g gezouten geroosterde pinda’s
Om te serveren
- 2 lente-uitjes in lange reepjes
- gebakken uitjes
- 4 eieren gebakken
- ½ komkommer in plakjes
- 1 tomaat in plakjes
- sambal of sriracha
Instructions
- Mix de ingrediënten voor de boemboe met 1 el koud water in een keukenmachine tot een gladde pasta.
- Verhit 2 el olie in een wok of koekenpan en bak er de stukken kipfilet goed bruin en gaar in. Leg ze op een bord, bestrooi ze met zout en peper en laat afkoelen. Snijd vervolgens in stukjes.
- Zet de wok op laag vuur en voeg 1 el olie en de boemboe toe. Bak de boemboe in ca. 10 minuten op laag vuur geurig, Voeg de rijst toe, zet het vuur hoger en roerbak ca. 3 minuten. Maak een kuiltje in de rijst in de pan en schenk er het geklutste ei in. Wacht tot het ei gestold is hak het met de spatel in de pan in stukjes en meng het door de rijst.
- Voeg de ketjap manis, de vissaus, het sap van de limoen de kip, zout en peper toe en roerbak 2-3 minuten of tot alles goed heet is. Bestrooi de nasi om te serveren met de lente-ui en de gebakken uitjes. Serveer met een gebakken ei, plakjes komkommer en tomaat, een limoenpartje en sambal of sriracha.
Notes
Per portie: 464 kcal
g eiwit, 17 g vet, 49 g koolhydraten Bron: Foodies magazine
g eiwit, 17 g vet, 49 g koolhydraten Bron: Foodies magazine