Pruimen-port-ijs

Bereiding 45 minuten
Wachttijd 9 uur
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g pruimen
  • 150 ml port of druivensap
  • 150 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eidooiers
  • 1 tl maizena
  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom

Bereiding
 

  • Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. Breng de port met 125 g suiker al roerend aan de kook. Voeg de pruimen en het kaneelstokje toe en laat 10-15 minuten zachtjes koken. Laat het mengsel afkoelen, verwijder het kaneelstokje en pureer de rest van het mengsel.
  • Meng de eidooiers, de maizena en 25 g suiker met elkaar. Verwarm de melk en de slagroom tot net onder het kookpunt en schenk dit al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk alles terug in de pan en laat het op middelhoog vuur al roerend zachtjes koken tot de crème indikt. Dek de crème direct op het oppervlak af met het vel vershoudfolie en laat afkoelen.
  • Meng het afgekoelde roommengsel met de pruimenpuree. Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs. Heb je geen ijsmachine? Schenk het mengsel dan in een diepvriesbestendige, platte bak en vries het in minimaal 8 uur in. Roer het ijs de eerste 3 uur ieder halfuur goed door.

Opmerkingen

Per portie: ca. 420 kcal | 5 g eiwit | 24 g vet | 41 g koolhydraten
Bron: Koken & Genieten