Bereiding 25 minuten
Oventijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingredients
  

  • 1 kg aardappelen vastkokend geschild
  • 1 teen knoflook geperst
  • 250 ml slagroom
  • 150 g Goudse kaas oud 48+ gemalen
  • 30 g boter

Instructions
 

  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de bodem van de ovenschaal met aardappelschijfjes.
  • Breng op smaak met peper en zout. Herhaal dit tot de aardappelschijfjes op zijn. Op de laatste laag hoeft geen peper en zout.
  • Pers de knoflook en meng met de slagroom. Schenk de slagroom over de aardappelschijfjes en bestrooi met de kaas. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Dek af met aluminiumfolie en bak de gratin 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven.
    Verwijder na 45 min. het aluminiumfolie.

Notes

Je kunt de gratin een paar uur van te voren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Is de gratin ingevroren? Ontdooi hem in de koelkast en verwarm 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Als de bovenkant te donker kleurt, dek de gratin dan af met aluminiumfolie.