Gezouten karamel

Bereiding 40 minuten
Rusttijd 3 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 1 portie

Keukengerei

  • steelpan met dikke bodem
  • schone keukenkwast
  • keukenthermometer

Ingredients
  

  • 100 g suiker
  • 90 ml warme slagroom
  • 2 g fleur de sel
  • 100 g koude roomboter in blokjes

Instructions
 

  • Meng in de pan ± 25 ml water met de suiker en verwarm op laag vuur. Zorg dat er geen vlammen langs de zijkanten van de pan komen.
  • Doop de kwast telkens in een bakje water en veeg de suiker die omhoogspat van de binnenkant van de pan zodat het niet karamelliseert. Na 2 min. is de suiker volledig gesmolten. Na 5 min. is het water verdampt en wordt de siroop dikker. Kook door tot ± 170°C. Deze temperatuur is op middelhoog vuur binnen 10-15 min. bereikt en de karamel zal donker zijn.
  • Blus voorzichtig af met de warme slagroom. Let op: het kan spetteren. Voeg het zout toe en roer de boter in kleine beetjes erdoor. Voeg pas een nieuw blokje toe wanneer het vorige volledig is opgenomen.
  • Giet het mengsel door de zeef in een wijde kom en laat afkoelen en in de koelkast opstijven. Doe in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Notes

Bron: Delicious