Lamsrack met frisse kruidenkorst & gepofte zoete aardappel

Bereiding 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingredients
  

  • 4 grote zoete aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 25 g boter
  • 4 takjes citroentijm alleen de blaadjes
  • 4 takjes rozemarijn alleen de blaadjes,
  • fijngesneden
  • 4 takjes dragon alleen de blaadjes, fijngesneden
  • ½ citroen rasp
  • 1 el mosterd
  • 40 g panko
  • 2 lamsracks van ca. 400 g op kamertemperatuur
  • 150 g crème fraîche
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • ½ tl kerriepoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl Italiaanse kruiden
  • versgemalen zwarte peper en zeezout

Instructions
 

  • Steek de barbecue aan en verhit tot 220 °C. Zet het rvs-rooster in de barbecue.
  • Besprenkel de zoete aardappels met de olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verpak elke zoete aardappel in aluminiumfolie en leg ze tussen de hete kolen. Pof de aardappels 1½ uur.
  • Maak ondertussen de kruidenkorst. Smelt de boter in de steelpan en voeg de citroentijm, rozemarijn, dragon, citroenrasp, mosterd en panko toe. Voeg eventueel wat extra panko toe als het mengsel te nat is om een mooie bark te vormen.
  • Snijd het vlies van de lamsracks en bestrooi het vlees met peper en zout. Verdeel het kruidenmengsel over de bovenkant van de lamsracks en duw goed aan.
  • Strooi wat appelhoutsnippers over de kolen. Leg de lamsracks op de indirecte zone op het rooster en gaar tot het vlees een kerntemperatuur van 52-54 °C heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Laat het vlees daarna 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
  • Maak ondertussen de dip. Meng de crème fraîche in een kom met de knoflook, het kerriepoeder, paprikapoeder en de Italiaanse kruiden. Breng de dip op smaak met peper en zout.
  • Haal de zoete aardappels van de barbecue en vouw het aluminiumfolie open. Schep de dip over de zoete aardappels en serveer met de lamsracks.

Notes

Dit recept komt uit het boek Het Ultieme Vleesboek, Zowie Tak