Keukengerei
- standmixer (evt.)
- wafelijzer
Ingrediënten
- 200 g lauwwarme melk
- 20 g verse gist*
- 500 g bloem
- 80 g suiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 200 g boter op kamertemperatuur, + 50 g voor het fruit
- 150 g parelsuiker*
- 1 steranijs
- 1 laurierblad
- 6 vijgen
- 100 g bramen evt. doormidden gesneden
- 100 g blauwe bessen
- scheutje rode wijn
- hazelnootpasta voor erbij
Bereiding
- Doe de melk in een kom en los er de gist in op.
- Doe in de kom van de standmixer eerst 5 g zout, dan de bloem, suiker en als laatste het melk-gistmengsel. Meng in de standmixer met de deeghaak tot een deeg en kneed er een voor een de eieren door. Kneed nog ± 7 min. op middelhoge stand. Of kneed ± 10 min. met de hand.
- Voeg de boter toe en kneed tot een glanzend zacht deeg.
- Vouw de parelsuiker door het deeg.
- Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat op een warme plek ± 30 min. rijzen. Sla het deeg terug en zet afgedekt ± 2 uur in de koelkast. Verdeel het deeg in stukken van 70 g en draai er balletjes van. Laat afgedekt onder een vochtige doek nog ± 30 min.-1 uur rijzen of tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Bak de wafels in een wafelijzer volgens de instructies van het apparaat goudbruin en gaar.
- Verhit intussen in een koekenpan de boter en bak er de vijgen met de steranijs en laurier ± 2 min. in aan. Voeg de bramen en de bessen toe en bak nog even mee. Blus af met een scheut rode wijn.
- Verdeel het fruit over de wafels en geef er hazelnootpasta bij.
Opmerkingen
* Verse gist koop je bij de bakker, de ruimgesorteerde supermarkt of de biologische supermarkt. Parelsuiker is een heel grove suikersoort, te koop bij bakwinkels of online.
Bron: Deliciousmagazine.nl