Bereiding 30 minuten
Gang Ontbijt
Porties 20 wafels

Keukengerei

  • standmixer (evt.)
  • wafelijzer

Ingrediënten
  

  • 200 g lauwwarme melk
  • 20 g verse gist*
  • 500 g bloem
  • 80 g suiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g boter op kamertemperatuur, + 50 g voor het fruit
  • 150 g parelsuiker*
  • 1 steranijs
  • 1 laurierblad
  • 6 vijgen
  • 100 g bramen evt. doormidden gesneden
  • 100 g blauwe bessen
  • scheutje rode wijn
  • hazelnootpasta voor erbij

Bereiding
 

  • Doe de melk in een kom en los er de gist in op.
  • Doe in de kom van de standmixer eerst 5 g zout, dan de bloem, suiker en als laatste het melk-gistmengsel. Meng in de standmixer met de deeghaak tot een deeg en kneed er een voor een de eieren door. Kneed nog ± 7 min. op middelhoge stand. Of kneed ± 10 min. met de hand.
  • Voeg de boter toe en kneed tot een glanzend zacht deeg.
  • Vouw de parelsuiker door het deeg.
  • Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat op een warme plek ± 30 min. rijzen. Sla het deeg terug en zet afgedekt ± 2 uur in de koelkast. Verdeel het deeg in stukken van 70 g en draai er balletjes van. Laat afgedekt onder een vochtige doek nog ± 30 min.-1 uur rijzen of tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Bak de wafels in een wafelijzer volgens de instructies van het apparaat goudbruin en gaar.
  • Verhit intussen in een koekenpan de boter en bak er de vijgen met de steranijs en laurier ± 2 min. in aan. Voeg de bramen en de bessen toe en bak nog even mee. Blus af met een scheut rode wijn.
  • Verdeel het fruit over de wafels en geef er hazelnootpasta bij.

Opmerkingen

* Verse gist koop je bij de bakker, de ruimgesorteerde supermarkt of de biologische supermarkt. Parelsuiker is een heel grove suikersoort, te koop bij bakwinkels of online.
Bron: Deliciousmagazine.nl