“Qdameh of leblebi schijnt rond de 15e eeuw uit Iran naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van Europa te zijn gekomen. Qdameh is een favoriete Midden-Oosterse snack van geroosterde kikkererwten, die je net zo eet als bijvoorbeeld gezouten noten. Als kinderen kochten we ze in een papieren puntzakje en aten we ze op weg van school naar huis op. Dit zalige tussendoortje is op de een of andere manier uit de mode geraakt en tegenwoordig niet meer zo makkelijk te vinden.
Je kunt de smoky kikkererwten zo op zich serveren als gezonde snack of met een drankje. Als een soort culinaire twist had ik een receptje bedacht om qdameh als een gedeconstrueerde hummus te maken, een simpel en sierlijk gerecht om een maaltijd mee te beginnen met wat brood of als bijgerecht te serveren.” ~ Sami Tamimi
Ingredients
- 2 blikken a 400 g kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
- 4 el olijfolie plus meer voor erover
- ¾ tl gerookte-paprikapoeder
- ¾ tl Aleppo-chilivlokken of gewone chilivlokken
- ¾ tl zoet paprikapoeder
- ⅓ tl gemalen kaneel
- zout
- 2 el citroensap
- 30 g koriander gehakt, plus een paar extra blaadjes ter garnering
Tahinsaus
- 150 g tahin
- 120 ml koud water
- 3 el citroensap
- 1 kleine teen knoflook geperst
Instructions
- Voor deze smoky kikkererwten met koriandertahin verhit je de oven tot 200 °C.
- Doe de kikkererwten in een middelgrote kom met de olijfolie, specerijen en . theelepel zout, en meng goed. Spreid het kikkererwtenmengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 30 minuten; schep het een paar keer om.
- Maak ondertussen de tahinsaus. Doe de tahin samen met water, citroensap, knoflook en ⅓ theelepel zout in een kommetje. Meng de ingrediënten en de koriander in een blender of keukenmachine in een paar minuten tot een gladde pasta. Proef en voeg zo nodig wat meer citroensap of zout toe.
- Haal de kikkererwten uit de oven, sprenkel het citroensap erover, schep om en laat afkoelen.
- Spreid vlak voor het serveren de tahinsaus op een serveerbord uit, schep de kikkererwten er in het midden op en garneer met een paar korianderblaadjes en een sprenkeling olijfolie.
Notes
