Ga terug
Het ontstaan van Indonesische saté gaat terug tot de 19e eeuw, toen Javaanse straatverkopers kleine stukjes vlees aan stokjes begonnen te riigen en deze grilden boven houtskoolvuurtjes. In de loop der tijd is de populariteit van dit gerecht gegroeid en is het een nationaal symbool van de Indonesische keuken geworden. Tegenwoordig wordt saté gemaakt van verschillende soorten vlees, zoals kip, rund, lam en varken, en geserveerd met een pindasaus en vaak vergezeld van rijst, groenten en gebakken uitjes. Dit is de gestoofde versie ervan. En mag ik je een gouden idee geven? Patatje satéstoof.
Bereiding 25 minuten
Slowcooker 6 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kg procureur
  • zout en peper
  • 1 tl uienpoeder
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 6 tenen knoflook
  • 10 cm gember geraspt
  • 2 el sambal oelek
  • 200 g grove pindakaas zonder suiker
  • 100 ml ketjap manis
  • 400 ml kokosmelk Aroy-D of ander lekker merk, geschud
  • 2 stengels citroengras gehalveerd in de lengte
  • gestoomde rijst en gefrituurde uitjes voor erbij

Instructions
 

  • Snijd de procureur in blokken van 5 cm. Kruid het met zout, peper en het uienpoeder.
  • Verhit in een wijde hapjespan de zonnebloemolie. Bak op hoog vuur het vlees rondom bruin. Je wilt echt een diep donkerbruine kleur krijigen, dit kan wel 10 minuten duren. Leg het vlees daarna in de slowcooker.
  • Laat de olie een beetje afkoelen en bak dan de ui, knoflook en gember 5 minuten. Bak de sambal de laatste minuut mee. Giet de pan leeg in de slowcooker.
  • Meng in een kom de pindakaas los met de ketjap en giet samen met de kokosmelk in de slowcooker. Steek het citroengras erbij
  • Stel de slowcooker in: 6 uur op laag. Breng de stoof daarna eventueel nog verder op smaak met ketjap.
  • Serveer de stoof met gestoomde rijst en gefrituurde uitjes.

Notes

Slowcooker
Dit recept komt uit het boek Slowcooker, Bas Robben