Er zijn sandwiches die je meteen kunt eten en er zijn sandwiches die je van tevoren kunt maken. Pan bagnat, dé sandwich van de Côte d'Azur, behoort tot die laatste categorie. Hoe langer hij op je ligt te wachten (tot een hele dag) hoe smaakvoller hij wordt.
2middelgrote rijpe tomaten overdwars in plakjes van 5 mm
fijn zeezout
60mlrodewijnazijn
2tldijonmosterd
½kleine rode ui gesnipperd
versgemalen zwarte peper
8kleine radijsjes fijngesneden
1kleine komkommer zonder zaadlijsten of ½ grote komkommer geschildvan zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
120mlextra vierge olijfolie
2stokbroden of 4 grote ronde, knapperige bolletjes overdwars gehalveerd
2blikjes tonijn in olijfolie à 145-160 g uitgelekt
40gNiçoise-olijven ontpit, of grotere zwarte olijven, zoals Kalamata, ontpit en gehalveerd
4grote hardgekookte eieren gepeld en in de lengte in dunne plakjes gesneden*
8-12ansjovisfilets in olijfolie uitgelekt, optioneel
Instructions
Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Bestrooi de plakjes tomaat met zout en leg in een enkele laag op de voorbereide bakplaat. Laat 15-20 minuten uitlekken. Klop in een middelgrote kom de azijn en mosterd door elkaar. Voeg de rode ui toe, breng op smaak met zout en peper en laat 10 minuten staan. Voeg de radijs, komkommer en de hel? van de olijfolie toe en roer goed door. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Snijd de stokbroden overdwars doormidden. Haal wat van het binnenste brood uit het midden van elke broodhel? en gooi weg of bewaar voor een ander recept. Besprenkel de snijkanten van het brood met de resterende olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de tomaten gelijkmatig over de onderste broodhel? en. Doe de tonijn in een kommetje, prak fijn met een vork en verdeel gelijkmatig over de tomaten. Verdeel het ui-radijs-komkommermengsel over de tonijn en leg vervolgens de olijven, plakjes ei en ansjovis (als je die gebruikt) erop.
Breng op smaak met zout en peper, leg de bovenste helften van het brood erop en druk lichtjes aan. Wikkel de sandwiches strak in vershoudfolie of herbruikbare bijenwasdoek en leg op een bakplaat. Zet er een pan met zware bodem of een gietijzeren koekenpan op, om druk erop te geven. Laat minstens 2 uur (maximaal een nacht) rusten in de koelkast. Eet op kamertemperatuur.
Notes
Dit is een recept uit het boek Le Sud, Rebekah Peppler