Doe de aardbeien in een keukenmachine of blender. Maal tot een puree en voeg citroensap naar smaak toe – bij zure aardbeien heb je maar de helft van het sap nodig.
Verwarm de slagroom en de melk in een pan op laag vuur tot het net stoomt, maar niet kookt. Neem van het vuur en houd apart. Klop in een hittebestendige kom de suiker en de eidooiers in 1-2 minuten lichtgeel. Schenk al kloppend heel langzaam het hete roommengsel bij het eimengsel. Schenk het mengsel door een zeef terug in de pan. Verhit zachtjes op middellaag vuur tot het een beetje indikt. Doop de achterkant van een lepel in het mengsel en haal je vinger erdoorheen; als de streep blijft staan is het mengsel klaar. Je kunt het ook meten met een keukenthermometer op 82-85°C. Let erop dat je de custard niet te heet laat worden, dan zal het ei stollen. Doe de custard in een hittebestendige kom. Dek af en laat ca. 10 minuten afkoelen. Zet dan ca. 1 uur in de koelkast.
Roer de aardbeienpuree en de vanille door de koude custard. Proef en voeg zo nodig meer citroensap of vanille toe.
Doe het ijs in een ijsmachine of vries het ca. 4 uur in in een diepvriesbak. Klop het dan elk uur heel goed door, zodat er geen ijskristallen in ontstaan. In de diepvries blijft het ijs tot twee maanden goed.