Ga terug
Bereiding 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Gang Borrelhapje
Keuken Scandinavisch
Porties 8 personen

Ingredients
  

  • 850 g grof Himalayazout
  • 375 g kristalsuiker
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl roze peperkorrels
  • 2 sinaasappels schil geraspt
  • 50 ml Campari
  • 50 ml london dry gin bijv. Gordon's
  • 50 ml zoete vermouth
  • 1,1 kg zalmzijde met huid, zonder graten vraag de vishandel dit te doen
  • ½ tl venkelzaad
  • 150 ml zure room
  • 1 bloedsinaasappel in dunne plakjes
  • blini's en fijngehakte bladpeterselie om te serveren

Instructions
 

  • Doe het zout, de suiker, de peperkorrels, het sinaasappelrasp, de Campari, de gin en de vermout in een grote kom en roer door elkaar.
  • Leg drie stukken vershoudfolie overlappend naast elkaar, langer en breder dan de zalm. Bestrijk het midden van de folie met de helft van het zoutmengsel. Leg de vis met de huid naar beneden erop en bedek met de rest van het zoutmengsel. Zorg dat er geen zalm meer zichtbaar is. Verpak de zalm stevig in de folie, leg op een bakplaat en leg er een zware bakplaat of snijplank bovenop. Zet 48 uur in de koelkast en draai de vis na 24 uur om.
  • Rooster het venkelzaad 2-3 minuten in een kleine koekenpan op middelhoog vuur tot het geurt. Stamp fijn met een vijzel en roer het door de zure room. Zet in de koelkast.
  • Neem de zalm uit de koelkast pak hem uit en spoel hem onder de kraan om het zoutmengsel eraf te halen. Dep droog en leg op een serveerplank. Leg de plakjes bloedsinaasappel op het midden van de zalm ter garnering. Snijd bij het serveren de zalm in dunne plakjes van de huid en serveer met de blini's de zure room en de peterselie.

Notes

Per portie: ca. 289 kcal
23 g eiwit, 20 g vet, 4 g koolhydraten
Bron: Foodies