Ga terug
Bereiding 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingredients
  

Voor de saus

  • 1 el + 2 tl maizena
  • ½ stengel bleekselderij in stukken van 5 cm
  • 10 gedroogde rawits
  • tenen van ½ bol knoflook ca. 25 g gepeld
  • ½ ui in kwarten
  • ¼ citroen gehalveerd
  • ¼ sinaasappel gehalveerd
  • 5 g ananas vers of uit blik
  • 15 g gember gekneusd en in plakken
  • 25 g boter
  • 80 g tomatenpuree
  • 200 ml natuurazijn
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 el zout

Voor het vlees

  • 500 g varkensnek het middenstuk
  • bewaar de kontjes voor nasi en bami
  • tl zout
  • 115 ml lichte sojasaus
  • 10 g ui gesnipperd
  • neutrale olie om in te frituren

Voor de groentemix

  • 20 g wortel geschild en in julienne
  • 20 g prei gewassen en in ringen van 1 cm
  • 100 g taugé
  • 1 tl zout
  • ½ tl witte peper
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl kippenbouillonpoeder of ve-tsin

Instructions
 

  • Meng voor de saus in een kommetje de maizena met 50 milliliter water tot je geen klontjes meer ziet en het een homogeen papje is geworden. Doe de bleekselderij, rawits knoflook, ui, citroen sinaasappel, ananas en gember in een blender en draai tot een grof mengsel met kruimels ter grootte van rijstkorrels.
  • Smelt de boter in een pan en fruit het mengsel 5 minuten. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Doe de tomatenpuree, azijn, suiker en het zout erbij en breng weer aan de kook. Draai het vuur uit en roer de maizenaslurry erdoor tot een dikke gebonden saus ontstaat. Laat afkoelen, meet 250 ml saus af en verdeel de rest over gesteriliseerde potten. Bewaar tot 2 weken in de koelkast of vries in bakjes in.
  • Masseer voor het vlees de varkensnek in met het zout en 15 milliliter sojasaus en laat minimaal 24 uur marineren. Breng in een grote pan 400 milliliter water met de rest van de sojasaus en de ui aan de kook. Doe het vlees erin en kook 15 minuten. Draai het vuur uit en laat het vlees nog 15 minuten in het vocht liggen. Haal het vlees eruit en laat uitlekken op een bakrooster. Dep droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Breng voor de groentemix pan gezouten water aan de kook. Blancheer de wortel, prei en taugé 1 minuut in het kokende water. Giet de groente af en laat 5 minuten uitlekken.
  • Doe de uitgelekte groentemix in een kom en breng op smaak met het zout, de witte peper, sesamolie en het bouillonpoeder of de ve-tsin.
  • Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 190°C. Snijd intussen het babi-pangangvlees in 3 gelijke repen. Frituur de stukken babi pangang in porties in circa 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Zorg dat je extra keukenpapier hebt om het overtollige vet aan de bovenkant weg te deppen.
  • Verwarm tijdens het frituren de afgemeten babi- pangangsaus in een steelpannetje op laag vuur en laat zachtjes pruttelen.

Notes

Chin. Ind. Rest. Kookboek, Danny Lee
Dit recept komt uit het boek Chin. Ind. Rest. Kookboek Danny Lee