Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de boter in blokjes en kneed door de bloem. Klop 1 ei los. Voeg het losgeklopte ei met het zout toe aan de boter
en bloem. Kneed tot een soepel deeg. Voeg 3 eetlepels water toe en kneed het deeg nog een keer goed door. Zet het deeg voor 15 à 30 minuten in de koelkast.
Bak de spekreepjes in een droge pan licht krokant. Maak de prei schoon en snijd in ringen van 0,5 centimeter dik. Bak de
prei 2 à 3 minuten mee met de spekreepjes. Haal de prei en spekjes uit de pan en zet even apart.
Vet een taart- of quichevorm in. Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Klop de crème fraîche los met de overige 2 eieren. Roer de helft tot driekwart van de geraspte kaas erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
Stort de prei met de krokante spekjes op de bodem van de taart- of quichevorm. Strooi er een klein beetje geraspte kaas overheen. Giet het eimengsel erover en top af met de rest van de geraspte kaas. Bak de quiche in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.