Ga terug
“Op de laatste dag van mijn bezoeken aan Jeruzalem ga ik meestal langs Bab al-Amoud (de Damascuspoort) om ingrediënten te kopen om mee terug te nemen naar Londen. Een daarvan is altijd verse za’atar, die ik van de falahat (dorpsvrouwen) koop die seizoensproducten langs de kant van de weg verkopen, vlak bij de markt in de Oude Stad. Van verse za’atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse tomatensalade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za’atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon. Het is de perfecte tomatensalade om in de zomer te eten, wanneer tomaten en kruiden op hun lekkerst zijn.“ ~ Sami Tamimi
Bereiding 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosters
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 3 grote rijpe tomaten in partjes van ½ cm (400 g)
  • 400 g cherrytomaatjes doormidden gesneden
  • ½ rode ui fijngehakt (70 g)
  • 15 g peterselie fijngehakt
  • 1 el sumak plus meer voor erover
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl geraspte biologische citroenschil
  • el citroensap
  • 1 el granaatappelmelasse * zie Tip
  • zout
  • 15 g verse blaadjes za’atar of oregano grof gehakt
  • 40 g granaatappelpitjes

Instructions
 

  • Doe de tomaten, rode ui, peterselie en sumak in een grote mengkom. Klop in een kleinere kom de olijfolie, geraspte citroenschil, het citroensap, de granaatappelmelasse en 1. theelepel zout.
  • Schenk de dressing over de salade, voeg de za’atar- of oreganoblaadjes toe en hussel. Schep de salade op een serveerschaal en strooi de granaatappelpitjes en nog wat sumak erover.
  • TIP Je kunt granaatappelmelasse vervangen door balsamicoazijn, dadelstroop of een mengsel van honing of ahornsiroop met citroensap. Balsamicoazijn is een goede vervanger vanwege de zoetzure smaak, terwijl dadelstroop een vergelijkbare dikte heeft.
    Voor een zoetere vervanging in je tomatensalade kun je honing of ahornsiroop gebruiken, eventueel aangevuld met een beetje citroensap om de zuurgraad te evenaren.

Notes

Boustany, Sami Tamimi
Dit is een recept uit het boek Boustany, Sami Tamimi