Ga terug
Op mijn website staat een recept voor butterscotch pudding. Omdat het mateloos populair is, leek het me leuk om daar een cake van te maken. Die heeft nog steeds alle goede eigenschappen van de butterscotch pudding (een rijke toffeesmaak, warm en sponsachtig deeg, en een glanzende karamelsaus) maar de cakevorm is net wat eleganter en veel praktischer om mee te nemen. Ik ben overigens dol op butterscotch, dus heb ik lekker veel saus gemaakt. In mijn hoofd bestaat er namelijk niet zoiets als te veel butterscotch!
Bereiding 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 260 g bloem
  • tl bakpoeder
  • tl zout
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 70 g bruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren* op kamertemperatuur
  • 100 g golden syrup
  • 1 tl vanille-extract
  • 170 ml volle melk op kamertemperatuur

Butterscotchsaus

  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 375 ml slagroom 35 procent vetpercentage*
  • ½ tl vanille-extract
  • 70 g boter

Voor erbij

  • vanille-ijs

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en bekleed hem met bakpapier.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, en zet hem apart.
  • Doe de boter met de bruine basterdsuiker in de kom van een staande mixer of gebruik een handmixer en klop ze in 1 minuut op hoge snelheid glad. Klop de eieren er een voor een doorheen. Voeg de golden syrup en het vanille-extract toe, en klop alles 30 seconden op hoge snelheid. Het mengsel lijkt te schiften, maar dat komt in de volgende stappen goed.
  • Voeg de helft van het bloemmengsel en de helft van de melk toe. Klop alles 5 seconden op gemiddelde snelheid (je mag nog bloem zien). Voeg de rest van het bloemmengsel en de melk toe en klop alles 10 seconden tot je geen bloem meer ziet. Schraap de zijkanten van de kom schoon en klop alles dan in 10 seconden tot een glad beslag; klop niet langer dan 20 seconden in totaal.
  • Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak de cake 45 minuten in de oven tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Butterscotchsaus
  • Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan een middelgrote steelpan* op halfhoog vuur. Draai zodra de boter is gesmolten het vuur laag en laat de saus onder regelmatig roeren 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en houd de saus afgedekt warm.
  • Schenk 125 ml warme butterscotchsaus over de cake zodra hij uit de oven komt. Mocht de cake aan de bovenkant gescheurd zijn, dan heb je geluk, want dan trekt de saus er nog beter in! Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen en haal hem er dan uit.
  • Snijd de cake in plakken en serveer ze warm met warme butterscotchsaus en ijs.

Opmerkingen

RecipeTin Eats - Vanavond, Nagi Maehashi
Dit is een recept uit het boek RecipeTin Eats - Vanavond, Nagi Maehashi
1 Inactief bakpoeder is er vaak de oorzaak van dat het gebak mislukt.
2 Je kunt desnoods ook lichte basterdsuiker nemen, maar bruine basterdsuiker maakt de cake donkerder van kleur en voegt iets meer karamelsmaak toe.
3 Golden syrup zorgt voor de karamelsmaak. Je kunt ook ahornsiroop nemen, al smaakt de cake dan minder naar butterscotch (maar hij is nog altijd lekker!).
4 Als je het beslag te lang klopt, wordt de cake taai!
5 Deze cake moet warm worden geserveerd, want koud is hij aan de droge kant. Warm een plakje 20 seconden op de hoogste stand in de magnetron op.
BEWAREN Blijft vijf dagen in de koelkast en drie maanden in de diepvries goed.