Verhit 375 ml melk tot lauwwarm. Verbrokkel de gist erboven en los hem op. Doe de gistmelk in een kom en kneed met 2 el suiker, het ei, 125 g boter en de bloem glad. Dek af en laat op een warme plek ca. 30 minuten rijzen.
Smelt 200 g boter. Voeg de amandelen, 200 g suiker, de vanillesuiker en 2 el melk toe en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen.
Blancheer de abrikozen in porties ca. 5 seconden in een pan kokend water. Neem met een schuimspaan uit de pan en doe in een kom koud water. Trek de schil van de abrikozen, halveer ze en verwijder de pit. Rol het deeg op een diepe, ingevette bakplaat uit en beleg met de abrikozen. Dek af en laat op een warme plek nogmaals ca. 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C /hetelucht: 180°C). Verdeel het amandelmengsel over de abrikozen. Bak in 25-30 minuten gaar in de oven. Lekker met slagroom.