Splits de eieren. Klop in een mengkom met een mixer de eidooiers samen met 50 g suiker in ca. 5 minuten tot een romig mengsel. Voeg de mascarpone en 1 tl vanille-extract toe en klop tot een glad mengsel. Houd even apart.
Klop in andere mengkom 3 eiwitten stijf (gebruik het overige eiwit voor een ander recept). Voeg daarna eetlepel voor eetlepel de overige 60 g suiker toe. Wacht tussen elke keer ca. 30 seconden tot je de volgende eetlepel toevoegt, dan weet je zeker dat de suiker goed is opgenomen in het eiwit. Spatel het eiwit door het mascarpone-mengsel tot een gladde crème. Probeer de crème zo luchtig mogelijk te houden.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in plakjes. Roer de vlierbloesemsiroop en 1 tl vanille-extract door het sinaasappelsap. Schenk in een lage schaal. Doop de lange vingers één voor één in het mengsel. Haal ze uit de schaal en begin met het opbouwen van de tiramisu.
Bedek de bodem van de ovenschaal met een rijtje lange vingers. Beleg met een laag aardbeien-plakjes. Schep de helft van het mascarponemengsel erover en strijk glad. Bedek opnieuw met een rijtje lange vingers. Leg hier een laag aardbeien-plakjes op en bestrijk met de overige helft van het mascarponemengsel. Beleg ook de bovenkant van de tiramisu met aardbeienplakjes. Zet ca. 2 uur in de koelkast, zodat hij goed stevig wordt.
Garneer de aardbeientiramisu vlak voor het serveren met het witte chocolade schaafsel.