Ga terug
Bereiding 8 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Porties 15 personen

Ingredients
  

  • 1 schouder of nek procureur van kwaliteitsvarken van 2 à 3 kg
  • 300 g koolsalade julienne van gelijke delen witte kool, rodekool, rode ui en wortel
  • 4 el mosterddressing
  • 200 ml barbecuesaus
  • 15 broodjes naar keuze

Kruidenrub

  • 2 el zout
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el gemalen komijn
  • 2 el chilipoeder
  • 2 el zwarte peper
  • 1 el cayennepeper
  • ½ el gedroogde tijm
  • ½ el gedroogde salie
  • ½ el oregano
  • 4 el paprikapoeder mild
  • 2 el knoflookgranulaat
  • 2 el uiengranulaat

Instructions
 

  • Wij gaan uit van een varkensschouder van ongeveer 2 à 3 kilo. Tijden variëren wanneer de varkensschouder verschilt in gewicht en de basistemperatuur op de barbecue wisselt.
  • Bereid de barbecue voor op een temperatuur van rond de 100-110°C.
  • Leg de varkensschouder indirect op het grill rooster en meet de kerntemperatuur.
  • Check regelmatig de temperatuur van de barbecue.
  • Open na 2 uur de barbecue om de kerntemperatuur na te kijken en eventueel het rookhout aan te vullen.
  • Na 4 à 5 uur of bij een kerntemperatuur van 70 graden moet de varkensschouder ingepakt worden in aluminiumfolie. En terug op de barbecue. Na zo’n 2 uur moet de kerntemperatuur gecheckt worden. Als deze 80°C bereikt heeft dan wordt de varkensschouder van de barbecue gehaald en uitgepakt in een braadslee. Bewaar het opgevangen vocht.
  • De varkensschouder mag terug de barbecue op tot een kerntemperatuur van 84-88°C. Leg hem daarna in de braadslee.
  • Het vlees minstens 30 minuten laten rusten.
  • Het vlees uit elkaar trekken met 2 vorken. Een gedeelte van het opgevangen vocht door het vlees mengen.

Notes

Bron: Jamie Oliver