Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
Kervelolie: schep de kervel in een maatbeker of blender. Voeg 4 el olijfolie geleidelijk toe. Mix zo'n 5 min. Optioneel: leg een velletje keukenpapier in een zeef en zet een bakje eronder. Giet de olie op het keukenpapier en laat uitlekken. Kruid met zout en zwarte peper.
Giet de aardappelen af en stamp, samen met de melk, tot een smeuïge puree. Kruid met de nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Smelt een klontje boter in een pan en fruit de sjalot en laurier op zacht vuur, tot de sjalot glazig is. Voeg de wijn toe en laat volledig uitkoken. Voeg vervolgens de room en 50 ml water per persoon toe. Laat 10 min. inkoken en breng op smaak met een kneep citroensap, zout en zwarte peper.
Smelt intussen een klontje boter in een nieuwe pan. Stoof de wortel en prei in 5-8 min. gaar op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper. Haal uit de pan.
Smelt opnieuw een klont boter in de (antikleef)pan en bak de vis 2-3 min. aan elke kant op middelhoog vuur (de velkant eerst). Kruid met zout en zwarte peper. Controleer of de vis gaar is: als hij nog een beetje glazig is en je ‘m vlot uit elkaar kan trekken met een vork, is hij perfect.
Lepel wat witte wijnsaus in een bord en overgiet met wat kervelolie (zie foto). Schik de groentjes in het midden en schik daarop de vis. Serveer met de puree. Smakelijk!
Tip
Groenten in julienne snijden vraagt wat tijd. In blokjes snijden gaat sneller en is minstens even lekker.