Ga terug
Bereiding 1 uur 45 minuten
Wachttijd 12 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 900 g magere procureur bij de slager
  • 12 el olie + invetten
  • 3 el citroensap
  • gedroogde oregano
  • gedroogde tijm
  • zout en peper
  • 350 g bloem
  • 150 g speltbloem type 630 bij de bakwinkel of de molen
  • 1 kg aardappels
  • 1 ui
  • 1 eidooier
  • zeezout
  • 300 g tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 el wittewijnazijn
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 5 el ajvar peperpasta, bij de Turkse winkel of grotere supermarkt

Bereiding
 

  • EEN DAG VAN TEVOREN VOOR DE SPIESJES Dep het vlees droog, snijd het in plakken en vervolgens in blokjes van ca. 2 x 2 cm. Roer 5 el olie, het citroensap, oregano, tijm, zout en peper door elkaar. Meng de vleesblokjes met de kruidenolie en laat een nacht marineren in de koelkast.
  • DE VOLGENDE DAG VOOR HET DEEG Doe beide soorten bloem, een snufje zout, 1 el olie en 300 ml lauwwarm water in een kom en kneed tot een glad deeg. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur ca. 1 uur rusten.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd in kleine blokjes. Leg de blokjes in een kom met koud water. Pel en snipper de ui fijn. Verhit 3 el olie in een grote koekenpan en bak de ui glazig erin. Giet de aardappelblokjes af en dep goed droog. Voeg de aardappel toe aan de ui en bak ca. 10 minuten mee; roer regelmatig door. Breng op smaak met zout en peper. Laat het aardappelmengsel afgedekt afkoelen.
  • Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel het deeg in tweeën en rol beide stukken op een met olie ingevet werkblad dun uit tot een rechthoek (ca. 50 x 65 cm). Verdeel een helft van het aardappelmengsel over elke deeglap en rol ze vanaf de lange zijde op. Draai een rol op een met bakpapier beklede bakplaat tot een strakke spiraal. Leg het uiteinde van de tweede rol tegen het uiteinde van de eerste rol en draai de tweede rol eromheen, zodat je één grote spiraal krijgt. Bak de aardappelburek ca. 25 minuten in de oven. Roer de eidooier, 1 el water en wat zout door elkaar. Bestrijk de burek met het eimengsel, bestrooi met wat zeezout en bak in nog ca. 20 minuten gaar.
  • VOOR DE SPIESJES Steek de vleesblokjes aan spiesjes en bak ze op de hete grill of in een grillpan in ca. 5 minuten per zijde gaar.
  • VOOR DE SALADE EN DE DIP Was de tomaten en de komkommer en snijd ze in grove stukken. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Meng de tomaat, de komkommer en de ui met de azijn, zout, peper en 3 el olie. Meng de yoghurt en de ajvar losjes met elkaar. Serveer alles samen.

Opmerkingen

Per portie: ca. 890 kcal | 49 g eiwit | 36 g vet | 91 g koolhydraten