Slowcooker 10-12 uur laag
Halveer en pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Ik gebruik daar het liefst mijn keukenmachine of mandoline voor.
Doe de ui met de boter en het zout in de slowcooker en zet het apparaat op laag. Schep na ongeveer 10 minuten even om zodat de boter zich goed verdeelt. Laat de uien zo in 10 tot 12 uur langzaam zacht worden.
Ongeveer 30 minuten voor het einde van de gaartijd kun je beginnen met het voorbereiden van de soep. Roer de miso in een kommetje los met een scheutje van de runderfond tot de miso helemaal is opgelost.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht). Knip de steeltjes van de shiitakes af (die kun je bewaren voor een bouillon bijvoorbeeld) en hussel de shiitakehoedjes met de sesamolie en sojasaus in een kom. Leg ze op de beklede bakplaat en rooster ze in 20 tot 30 minuten diep donkerbruin.
Breng intussen in een steelpan water aan de kook. Laat de eieren er voorzichtig in zakken en kook ze 4 minuten. Schrik de zachtgekookte eieren daarna onder koud water en pel ze heel voorzichtig.
Giet de runderfond en het misomengsel bij de uien en breng de soep op het fornuis aan de kook. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout.
Verdeel de soep over 4 kommen en probeer in het midden een klein bergje van de uien te bouwen. Schep de geroosterde paddenstoelen erop. Halveer de gekookte eieren en leg ze er ook bij. Bestrooi met de lente-ui ringetjes en zwart sesamzaad.