Leg de ansjovisfilets in een diep bord. Besprenkel met 2 el olijfolie, pers de knoflook erboven uit. Bestrooi met de fijngesneden peterselie. Laat marineren tot gebruik.
Bestrijk de tonijn met 2 el olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit een grillpan en gril de tonijn ± 2 min. aan elke kant en rosé vanbinnen. Neem uit de pan en laat even rusten. Gril de lente-uitjes kort in de nog hete grillpan. Draai regelmatig om. Snijd de tonijn in plakjes en de lente-ui in drieën.
Meng het mosterdblad met de rode ui, tomaatjes, zwarte olijven, blaadjes bladpeterselie, paarse basilicum en gemarineerde ansjovisfilets en breng op smaak met het citroensap.
Bestrijk de plakjes stokbrood met de rest van de olijfolie, bestrooi met peper en zout en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant in de grillpan.
Leg de salade, het stokbrood, de lente-ui en plakjes tonijn op de borden en serveer direct.