Ga terug
Bereiding 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Hollands
Porties 12 kroketjes

Ingredients
  

  • 75 g roomboter plus extra om in te betten
  • 75 g bloem plus extra om te bestuiven
  • 2 gelatineblaadjes wij gebruiken er de volgende keer 4
  • 200 mg volle melk
  • 175 ml sterke vis- of kippenbouillon
  • zout peper
  • 200 tot 250 g kreeftenvlees of 250 g rivierkreeftjes
  • 1 grote eierdooier XL
  • 2 el slagroom
  • 4 eieren
  • 200 g panko
  • ca. 1 5 liter zonnebloemolie of arachideolie
  • een kleine handvol krulpeterselie om erbij te serveren
  • 1 citroen om erbij te serveren

Instructions
 

  • Smelt voor de roux de roomboter in een pannetje en voeg de bloem in één keer toe. Laat de bloem ongeveer 2 minuten garen. Week intussen de gelatineblaadjes in koud water. Voeg de melk en bouillon beetje bij beetje onder krachtig roeren aan de roux toe. Stop pas met roeren als de ragout smeuïg en dik gebonden is. Proef of er nog wat en peper moet worden toegevoegd. Zet de pan naast het fornuis. Neem de gelatineblaadjes uit het water en los de blaadjes op in de warme ragout. Roer de eidooier los met de slagroom en meng dit door de ragout.
  • Vet een ovenschaal in met boter en schenk de ragout hier in om op te stijven. Dek de ragout af met plasticfolie en laat bij voorkeur een hele nacht in de ijskast staan.
  • Snij de opgesteven ragout in gelijke rechthoeken van ca. 4 x 8 cm en vorm hier met goed bebloemde handen mooie croquetjes van. Ze mogen licht met bloem bestoven zijn, maar geen dikke bloemlaag hebben.
  • Klop de eieren los met wat zout en peper en wentel de croquetjes erdoorheen. Laat ze enigszins uitlekken en rol direct door de panko. Leg de ongeveer 1 uur op een koele plek om stevig te worden.
  • Verwarm de zonnebloemolie in de frituur tot 180 graden en bak de croquetjes in enkele minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en frituur intussen de krulpeterselie enkele seconden. Bestrooi licht met zout en serveer dit bij de croquetjes. Garneer eventueel met citroen.

Notes

Dineren aan de gracht, Janny van der Heijden
Dit recept komt uit het boek Dineren aan de Gracht, Janny van der Heijden