Ga terug
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 4 eendenbouten
  • grof zeezout
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 4 el boter of olie
  • 1 kg krieltjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 oer wortelen gele, paarse en oranje
  • 2 pink lady appels
  • 1.5 el honing
  • 400 ml bruine fond
  • 4 el rode wijn
  • 4 tl veenbessenconfiture
  • 1 tl rode wijnazijn

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor tot 150 °C. Wrijf de eendenbouten in met peper, zeezout en de tijm. Leg ze in een ovenschaal met boter of olie. Laat ze traag garen in de oven gedurende zo’n 2,5 uur, bedruip ze regelmatig met het vet dat vrijkomt. Dit kan je makkelijk een dag van te voren doen. Warm de eend de dag van het feest even op in de oven of bak ze aan in de pan.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Maak intussen de krieltjes schoon. Leg ze op een ovenschaal met de 2 el boter of olie en kruid met peper en zout, schik er de takjes rozemarijn bij. Zet de aardappelen zo’n 40 minuten in de oven.
  • Was de oerwortelen en de appels, snijd de wortelen in schuine reepjes en de appels in partjes. Leg ze in een ovenschaal. Leg er wat klontjes boter of olie op, bestrooi ze met peper en zout en druppel er wat honing over, meng alles goed door. Zet ze samen de krieltjes in de oven voor zo’n 40 minuten.
  • Doe de fond in een sauspan, voeg de veenbessenconfituur en de rode wijn toe. Laat de saus zo’n ⅔ inkoken tot ze mooi gebonden is. Serveer de eendenbouten met de geroosterde groenten, de aardappeltjes en de saus.