Gepofte aardappeltjes met creme fraiche

Bereiding 10 minuten
Oventijd 35 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kilogram kleine aardappels of
  • 1 kilogram grote krieltjes met schil
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 150 gram crème fraîche
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 3 lente-/bosuitjes in ringetjes

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de aardappels met de olijfolie en bestrooi royaal met (zee)zout. Verdeel de aardappels over een bakplaat en pof ze in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.
  • Bak intussen de spekblokjes knapperig in een droge, hete koekenpan. Meng in een kom de crème fraîche met de bieslook, zout en peper.
  • Verdeel de crème fraîche over de aardappeltjes en bestrooi met de knapperige spekblokjes en bosui.

Notes

Grote aardappelen pof je in ca. 45 minuten gaar.
Neem de aardappels dan uit de oven en snijd er overlangs een kapje af. Schep het aardappelkruim tot op ca. 2 cm van de rand eruit. Prak het aardappelkruim in een kom fijn en meng de crème fraîche 50 g geraspte kaas en ½ rode gesnipperde ui. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Vul de aardappelen hoog op met dit mengsel en zet ze nog een keer in de oven, naast elkaar in een ovenschaal. Strooi 50 g geraspte kaas erover. Besprenkel eventueel met wat olijfolie en laat de aardappelen in de oven in nog ca. 20 minuten mooi goudbruin kleuren. Bestrooi met de spekblokjes en bosui.