Luxe en weinig moeite komen samen in deze topper uit de zee. Gecombineerd met mijn snelle smaakmakers zijn ze een goede start voor het feest.
Ingredients
- 1 moot zeeforel van 400 g sashimikwaliteit, huid verwijderd
- en zonder graat
- 185 g crème fraîche
- 2 theelepels geraspte mierikswortel
- 1 zuurdesembaguette in dunne sneetjes en geroosterd
- 2 babyvenkelknollen 260 g, bijgesneden en dungesneden met een mandoline
- kant-en-klare ingelegde rode ui pickled red onions, voor erbij
- microbladpeterselie voor erbij
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
Bietenzoutkorst
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels licht gekneusd
- 3 grote bieten 600 g, geschild en grofgeraspt
- 10 g dille fijngehakt
- 1,2 kg steenzout
- 220 g fijne kristalsuiker
Instructions
- Meng voor de bietenzoutkorst de peper, bieten, dille, zout en suiker in een grote kom goed door elkaar. Verspreid de helft van het zoutmengsel over de bodem van een glazen of aardewerken ovenschaal. Leg de forel erop en bedek met de rest van het
- mengsel. Dek af met plasticfolie, zet er een kleine bakplaat op met het gewicht van 2-3 conservenblikken of een zware pan. Zet 4 uur in de koelkast (maar niet langer).
- Haal de forel uit de zoutkorst en veeg met een bakkwastje eventueel resterend zout weg. Gebruik een scherp mes om de forel dun te snijden.
- Roer de crème fraîche en de mierikswortel in een kommetje door elkaar.
- Schep op de sneetjes brood een beetje van dit mengsel, de venkel, forel, rode ui en microbladpeterselie. Bestrooi met zout en grofgemalen zwarte peper.
Notes
