Aubergine teriyaki met paprika, rijst, & Thaise basilicum

Bereiding 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g volkoren rijst
  • 3 el sesamolie
  • 1 el azijn
  • 50 ml sojasaus
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 tl geraspte gember
  • 2 el vloeibare honing
  • olie
  • 2 rode ui in halve ringen
  • 3 aubergine in blokjes van 1,5 cm
  • 2 rode puntpaprika’s in dunne halve ringen
  • 100 g cashewnoten
  • 4 eieren
  • Thaise basilicum
  • zout en zwarte peper

Bereiding
 

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Teriyakisaus: meng de sesamolie, azijn (zie tip), sojasaus, knoflook, gember, honing en een snuif zwarte peper in schone jampot. Schroef het deksel erop en schudden maar!
  • Verhit een scheutje olie in de (wok)pan en fruit de ui 1 min. Voeg de aubergine, puntpaprika en 2 el water per persoon toe. Roerbak op middelhoog vuur, tot het water verdampt is. Voeg de teriyakisaus toe en roerbak nog 2-3 min.
  • Bak in een aparte pan een spiegelei per persoon in een scheutje olie. Kruid met zout en zwarte peper.
  • Serveer de rijst met de aubergine teriyaki en het spiegelei. Werk af met blaadjes Thais basilicum en de cashewnoten.
  • Tip: Heb je rijstazijn, sushiazijn of zwarte chingkiang azijn in huis? Dan kan je die zeker hier gebruiken, maar natuurazijn of witte wijnazijn zijn ook prima!